Aan de slag met energiebesparing 
Deel 6: Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?

Het gas wordt, vanwege de oorlog in Oekraïne steeds schaarser. Het kabinet dringt sterk aan op energiebesparing. De energieprijzen zijn inmiddels tot recordhoogte gestegen. Dat hier op korte termijn een verandering in komt, is niet te verwachten. Vroeg of laat krijgt ook u hiermee te maken. Maar hoe gaat u met energiebesparing aan de slag? Wat voor hobbels komt u allemaal tegen? In een serie korte artikelen willen wij u op weg helpen.

Misschien heeft u inmiddels last van de hoge tarieven omdat uw contract is afgelopen of krijgt u daar binnenkort mee te maken. Ook heeft u misschien wettelijke verplichtingen om energie te besparen. Hoe dan ook…het moment dat u actie wilt of moet gaan nemen komt steeds dichterbij. Is het niet om elektriciteit of gas te besparen dan wel om uw kosten in de hand te houden.

Hoe gaat u aan de slag? Wat voor hobbels komt u tegen?

We krijgen dagelijks vragen om gebouwen en woningen gasloos, zuiniger of energieneutraal te maken. Als u over wilt gaan naar een gasloos, energieneutraal of zuiniger gebouw is een goed advies noodzakelijk. U zal namelijk een antwoord moeten krijgen op de volgende vragen voordat u over kunt gaan tot het daadwerkelijk verduurzamen van uw pand.

Welke wettelijke verplichtingen om energie te besparen zijn voor mij van toepassing?

Wordt mijn pand wel warm als ik verwarm zonder gas?

Hoe voorkom ik geluidoverlast ten gevolge van mijn installatie?

Welk type installatie is in mijn situatie het beste?

Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?

Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?

In een serie van korte artikelen willen wij u verder op weg helpen. Vandaag gaan wij in op de vraag:
"Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?"

energie besparen

Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?

Waar u zich ook bevindt, overal zijn zonnepanelen te zien. Een product waarmee u uw eigen elektriciteit opwekt. Heeft u elektriciteit over? Dan levert u terug aan het elektriciteitsnet. Heeft u tekort? Dan koop u elektriciteit in. Klinkt ideaal, maar is het dat nog?

De massale aanleg van zonnepanelen is één van de oorzaken waardoor het elektriciteitsnet steeds verder overbelast raakt. In grote delen van het land is teruglevering niet meer of in mindere mate nog mogelijk. Hoe u kunt voorkomen dat u elektriciteit gaat terugleveren?  Dit is maar één van de vele vragen die beantwoord moeten worden om uw zonnepanelen tot een succes te laten worden.

Wat te denken van uw verzekeringsmaatschappij? Accepteren zij dat u zonnepanelen plaatst? Als u daar akkoord voor heeft, wat voor type zonnepanelen en omvormer is voor uw situatie dan ideaal? Hoeveel zonnepanelen moet u gaan plaatsen ook met het oog op de toekomst?

We gaan nog een stap verder. Het is maar de vraag of zonnepanelen in uw situatie wel de juiste oplossing zijn. Misschien kunt u beter kiezen voor een zonneboiler (warmtepanelen) of een combinatie van beide. Zelfs windenergie kan in sommige situaties een oplossing zijn.

Voordat u overgaat tot de aanschaf van duurzame energieopwekking, in welke vorm dan ook, is het goed om alle voor- en nadelen goed naast elkaar te zetten. Tienmorgen Advies B.V. adviseert dagelijks over duurzame energieopwekking. Wat wij u mee willen geven is dat er geen “standaard“ oplossing is. De ideale oplossing is echt afhankelijk van uw situatie. Zorg er daarom voor dat u zich eerst goed laat adviseren voordat u overgaat tot aanschaf van duurzame energieopwekking. Het zou zonde zijn als straks blijkt dat u veel heeft geïnvesteerd en dat het rendement tegen valt. Sterker nog… wij kennen meerdere situaties waarbij de geplaatste installatie naderhand weer is weggehaald.

 

Adres & contact

Vlietstraat 5-7
3371 SX Hardinxveld-Giessendam