Aan de slag met energiebesparing 
Deel 4: Welk type installatie is in mijn situatie het beste?

Het gas wordt, vanwege de oorlog in Oekraïne steeds schaarser. Het kabinet dringt sterk aan op energiebesparing. De energieprijzen zijn inmiddels tot recordhoogte gestegen. Dat hier op korte termijn een verandering in komt, is niet te verwachten. Vroeg of laat krijgt ook u hiermee te maken. Maar hoe gaat u met energiebesparing aan de slag? Wat voor hobbels komt u allemaal tegen? In een serie korte artikelen willen wij u op weg helpen.

Misschien heeft u inmiddels last van de hoge tarieven omdat uw contract is afgelopen of krijgt u daar binnenkort mee te maken. Ook heeft u misschien wettelijke verplichtingen om energie te besparen. Hoe dan ook…het moment dat u actie wilt of moet gaan nemen komt steeds dichterbij. Is het niet om elektriciteit of gas te besparen dan wel om uw kosten in de hand te houden.

Hoe gaat u aan de slag? Wat voor hobbels komt u tegen?

We krijgen dagelijks vragen om gebouwen en woningen gasloos, zuiniger of energieneutraal te maken. Als u over wilt gaan naar een gasloos, energieneutraal of zuiniger gebouw is een goed advies noodzakelijk. U zal namelijk een antwoord moeten krijgen op de volgende vragen voordat u over kunt gaan tot het daadwerkelijk verduurzamen van uw pand.

Welke wettelijke verplichtingen om energie te besparen zijn voor mij van toepassing?

Wordt mijn pand wel warm als ik verwarm zonder gas?

Hoe voorkom ik geluidoverlast ten gevolge van mijn installatie?

Welk type installatie is in mijn situatie het beste?

Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?

Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?

In een serie van korte artikelen willen wij u verder op weg helpen. Vandaag gaan wij in op de vraag:
"Welk type installatie is in mijn situatie het beste?"

energie besparen

Welk type installatie is in mijn situatie het beste?

Een vraag die we dagelijks horen. Het antwoord hierop verschilt per pand en per gebruiker. We hebben allemaal verschillende wensen en gebruiken een pand op een andere manier. Vergelijk het maar met het kopen van een auto. Wat voor de één de ideale auto is, is voor de ander geen optie. Zo is het ook met installaties voor een (bijna) gasloos of energieneutraal pand.

Dat er veel mogelijkheden zijn, spreekt voor zich. Denk hierbij bijvoorbeeld aan centrale of decentrale lucht-water warmtepompen, bron gebonden warmtepompen, VRF-VRV systemen, hybride warmtepomp, enzovoort. Naast de installaties voor warmte- en koudeopwekking is ook het afgiftesysteem van belang. De combinatie moet wel voor een probleemloos gekoeld en verwarmd pand zonder binnenklimaatklachten gaan zorgen. 

Om antwoord te kunnen geven welke installatie in uw situatie het beste is, is het van belang om eerst uw wensen in kaart te brengen. Wat vindt u als eindgebruiker belangrijk? Nadat uw wensen in kaart zijn gebracht kan Tienmorgen Advies B.V. alle mogelijke installaties naast elkaar zetten. Er wordt een inschatting van de investering en subsidiemogelijkheden gegeven, de jaarlijkse energiekosten worden ingeschat en alle voor- en nadelen van de diverse installaties worden weergegeven. Op basis van deze gegevens kunt u de voor u meest ideale installatie kiezen.

Vanzelfsprekend zal Tienmorgen Advies B.V. de installatie van uw keuze verder uitwerken. Uw installateur kan op basis hiervan een gerichte aanbieding maken. Voordat u opdracht verstrekt, moet eerst gekeken worden naar de subsidiemogelijkheden. Dit thema bespreken we in het volgende artikel.

Adres & contact

Vlietstraat 5-7
3371 SX Hardinxveld-Giessendam