Aan de slag met energiebesparing 
Deel 3: Hoe voorkom ik geluidsoverlast?

Het gas wordt, vanwege de oorlog in Oekraïne steeds schaarser. Het kabinet dringt sterk aan op energiebesparing. De energieprijzen zijn inmiddels tot recordhoogte gestegen. Dat hier op korte termijn een verandering in komt, is niet te verwachten. Vroeg of laat krijgt ook u hiermee te maken. Maar hoe gaat u met energiebesparing aan de slag? Wat voor hobbels komt u allemaal tegen? In een serie korte artikelen willen wij u op weg helpen.

Misschien heeft u inmiddels last van de hoge tarieven omdat uw contract is afgelopen of krijgt u daar binnenkort mee te maken. Ook heeft u misschien wettelijke verplichtingen om energie te besparen. Hoe dan ook…het moment dat u actie wilt of moet gaan nemen komt steeds dichterbij. Is het niet om elektriciteit of gas te besparen dan wel om uw kosten in de hand te houden.

Hoe gaat u aan de slag? Wat voor hobbels komt u tegen?

We krijgen dagelijks vragen om gebouwen en woningen gasloos, zuiniger of energieneutraal te maken. Als u over wilt gaan naar een gasloos, energieneutraal of zuiniger gebouw is een goed advies noodzakelijk. U zal namelijk een antwoord moeten krijgen op de volgende vragen voordat u over kunt gaan tot het daadwerkelijk verduurzamen van uw pand.

Welke wettelijke verplichtingen om energie te besparen zijn voor mij van toepassing?

Wordt mijn pand wel warm als ik verwarm zonder gas?

Hoe voorkom ik geluidoverlast ten gevolge van mijn installatie?

Welk type installatie is in mijn situatie het beste?

Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?

Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?

In een serie van korte artikelen willen wij u verder op weg helpen. Vandaag gaan wij in op de vraag:
"Hoe voorkom ik geluidsoverlast ten gevolge van mijn installaties?"

energie besparen

Hoe voorkom ik geluidsoverlast ten gevolge van mijn installaties?

Heeft u eindelijk geïnvesteerd in verduurzaming van uw pand, dan beginnen uw buren te klagen over geluidoverlast. U zou dergelijke klachten kunnen afwimpelen, maar er zijn nu eenmaal wettelijke bepalingen waaraan u moet voldoen.

Als we kijken naar geluid op de erfgrens, is dit niet alleen afhankelijk van de gekozen installaties maar ook van de locatie waar deze installaties geplaatst worden. De afstand tot de erfgrens is een grote factor maar ook of bijvoorbeeld een warmtepomp tegen een muur, in een hoek of onder een afdak geplaatst wordt. Door vooraf het geluidniveau op de erfgrens te bepalen worden klachten voorkomen.

Naast geluidklachten van uw buren kunt u ook geconfronteerd worden met geluidklachten in uw pand. Ook hier voorkomt een goed ontwerp deze klachten.

Natuurlijk zijn er marktpartijen genoeg die iets roepen over het geluidvermogen van de door hun te installeren installatie. Wat echter in de praktijk vaak wordt vergeten is dat alle installaties elkaar versterken en het geluidniveau verhogen.

Welk systeem u ook kiest, aandacht voor geluid is een belangrijk thema. 

Adres & contact

Vlietstraat 5-7
3371 SX Hardinxveld-Giessendam