Het gas wordt, vanwege de oorlog in Oekraïne steeds schaarser. Het kabinet dringt sterk aan op energiebesparing. De energieprijzen zijn inmiddels tot recordhoogte gestegen. Dat hier op korte termijn een verandering in komt, is niet te verwachten. Vroeg of laat krijgt ook u hiermee te maken. Maar hoe gaat u met energiebesparing aan de slag? Wat voor hobbels komt u allemaal tegen? In een serie korte artikelen willen wij u op weg helpen.
Misschien heeft u inmiddels last van de hoge tarieven omdat uw contract is afgelopen of krijgt u daar binnenkort mee te maken. Ook heeft u misschien wettelijke verplichtingen om energie te besparen. Hoe dan ook…het moment dat u actie wilt of moet gaan nemen komt steeds dichterbij. Is het niet om elektriciteit of gas te besparen dan wel om uw kosten in de hand te houden.
We krijgen dagelijks vragen om gebouwen en woningen gasloos, zuiniger of energieneutraal te maken. Als u over wilt gaan naar een gasloos, energieneutraal of zuiniger gebouw is een goed advies noodzakelijk. U zal namelijk een antwoord moeten krijgen op de volgende vragen voordat u over kunt gaan tot het daadwerkelijk verduurzamen van uw pand.
Welke wettelijke verplichtingen om energie te besparen zijn voor mij van toepassing?
Wordt mijn pand wel warm als ik verwarm zonder gas?
Hoe voorkom ik geluidoverlast ten gevolge van mijn installatie?
Welk type installatie is in mijn situatie het beste?
Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?
Zijn zonnepanelen voor mij een goede investering?
In een serie van korte artikelen willen wij u verder op weg helpen. Vandaag gaan wij in op de vraag:
"Welke wettelijke verplichtingen om energie te besparen zijn voor mij van toepassing?"
Er zijn veel wettelijke verplichtingen op het gebied van energiebesparing. Zo zijn er voor bedrijven verplichte energiebesparende maatregelen, is er wetgeving op het gebied van labelverbetering bij kantoren, is er een verplichting tot de aanschaf van laadpalen. Ook is het vanaf 2026 niet meer mogelijk om alleen een standaard cv-ketel te plaatsen. Een hybride warmtepomp (combinatie warmtepomp met cv-ketel) of verwarming met alleen een warmtepomp is vanaf dat moment verplicht.
Welke verplichte maatregelen voor u van toepassing zijn, kunnen we vaststellen door een inventarisatie ter plaatse. Tijdens deze inventarisatie worden alle installaties en het gebouw bekeken. De huidige staat wordt vastgesteld en er wordt gekeken of er vanwege energiebesparende maatregelen aanpassingen moeten plaatsvinden. Ook wordt er vastgesteld wat de investeringskosten worden. Vanzelfsprekend worden de subsidiemogelijkheden eveneens in kaart gebracht.
Door u als eerste deze vraag te stellen, voorkomt u dat u in verduurzamen geïnvesteerd heeft en dat u daarna weer aan de slag moet met extra kosten tot gevolg.
Als u voldoet aan de wettelijke verplichtingen is de eerste stap in verduurzamen gezet.
Vlietstraat 5-7
3371 SX Hardinxveld-Giessendam
Telefoon 0184 - 633 875
E-mail info@tienmorgenadvies.nl