Verder zonder gas

In de media is veel aandacht voor het bouwen zonder gasaansluiting. Ook voor renovatie waarbij de gasaansluiting wordt verwijderd, is veel aandacht. Maar wat betekent dit voor u?

Overal in de media wordt gesproken over woningen en bedrijfsgebouwen zonder gas. In de huidige wetgeving is een netbeheerder nog verplicht om een gasaansluiting aan te leggen als een eindgebruiker daarom vraagt. Er gaan stemmen op om deze wetgeving aan te passen. Door de huidige situatie stranden namelijk veel projecten waarbij duurzaam bouwen op de agenda staat. Duurzaam.. lees zonder gas. Bouwen zonder gas zal snel standaard gaan worden. Uiteindelijk moeten in 2020 nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen bijna energieneutraal worden gebouwd. Gas is daarbij de grote spelbreker.

Veel eigenaren van woningen en bedrijfsgebouwen zijn terughoudend over bouwen zonder gas. Het meest genoemde argument is de te verwachten meerprijs. Er is inderdaad bij nieuwbouw een meerinvestering. Door deze meerinvestering worden uw jaarlijkse kosten echter veel lager. De investering zal zich hierdoor snel terugverdienen. Naast een lagere energierekening heeft duurzaam bouwen nog een voordeel. Het comfort wordt hoger. Door bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp kan op eenvoudige wijze koeling worden toegepast. De vloerverwarming wordt dan ook gebruikt voor koeling.

Bij renovatie is het verwijderen van de gasaansluiting zeker mogelijk. De kosten hiervan zijn lastiger in te schatten. Alles valt of staat bij de huidige staat van het bedrijfsgebouw of woning. Hoe is de isolatiewaarde, wat is de grootte van het pand, hoe is de dak oriëntatie en ga zo maar door. Gemiddeld ligt de terugverdientijd bij woningen op ongeveer 7-12 jaar. Bij bedrijfsgebouwen met een hoger energieverbruik, is de terugverdientijd langer. Dit alles natuurlijk met de huidige energieprijzen, subsidies en wetgeving.

Verder zonder gas

Ook verder zonder gas?

Gaat u renoveren of nieuw bouwen en denkt u na over wel of geen gas?

Tienmorgen Advies kan u volledig begeleiden om de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen.

Adres & contact

Vlietstraat 5-7
3371 SX Hardinxveld-Giessendam